Terrororganisation bag angreb i Odense udspringer af Islamisk Stat

Demonstration for indførelsen af Sharia på Maldiverne 2014. (Flickr)

 

Terrorgrupperingen ‘Gud er Stor’ (på arabisk Allah ‘akbar) er eftersigende udsprunget af den sunnimuslimske væbnede terrororganisation, Islamisk Stat.

Det har gruppen selv erklæret på de sociale medier. Men også de mange lignende motiver for udbredelsen af terror, vidner om, at det er samme gruppering.

Bagom Islamisk Stat:

Islamisk Stat er en sunnimuslimsk væbnet gruppe, der har fået stor fremkomst i Syrien og Irak.

Den er formentlig vokset ud af de mange sunnimuslimske oprørsgrupper, der opstod efter at USA og en række andre lande – heriblandt også Danmark – indvaderede og besatte Irak i 2003. IS anerkender heller ikke landegrænserne i Mellemøsten, da de i sin tid blev besluttet af vestlige kolonimagter.

Terrororganisationen ledes af Abu Bakr al-Baghdadi (født i 1971), der i forlængelse af den vestlige invasion, overtog ledelsen af den tidligere kendte gruppering Al-Qaeda i Irak. I 2013 ændrede al-Baghdadi navnet på lokalafdelingen i Irak til Islamisk Stat.

Islamisk Stat er kendt for deres brutale handlinger, i kampen for at udbrede deres magt, og indstifte Islamisk Kalifat og Sharia-lov i hele Mellemøsten. Deres ideologi bygger på en konservativ fortolkning af Islam, der bl.a. omfatter dødsstraf for utroskab og håndsafhugning for tyveri. Sharia-lovgivning stiller ofte mænd og kvinder forskelligt i forhold til skilsmisse og arveregler.

For mange muslimer er Sharia ikke blot et straffesystem, men et sæt regler for, hvordan en muslim bør leve sit liv. Det handler i høj grad også om etik og moral, og om alle små og store ting i hverdagen.

 

Gud er Stor varetager Islamisk Stats interesser i Europa, hvilket forklarer, hvorfor det netop er denne gren af terrororganisationen, der tidligere i dag tog ansvaret for eksplosionerne i Odense.